Vandaag maakte de Britse Digital Preservation Coalition de finalisten bekend die in de race zijn voor de Digital Preservation Awards 2014. Deze prijs is in 2004 in het leven geroepen om aandacht te vestigen op initiatieven die een belangrijke bijdrage leveren aan het toegankelijk houden van digitaal erfgoed.

In de categorie Research and Innovation is een op de KB door de afdeling Onderzoek ontwikkelde softwaretool genomineerd: jpylyzer. Met jpylyzer kun je op een eenvoudige manier controleren of JP2 (JPEG 2000) beeldbestanden technisch in orde zijn. Binnen de KB wordt de tool onder meer ingezet bij de kwaliteitscontrole van gedigitaliseerde boeken, kranten en tijdschriften. Jpylyzer wordt ook gebruikt door diverse internationale collega-instellingen.

Jpylyzer is deels ontwikkeld binnen het Europese project SCAPE, waarin de KB projectpartner is. De uiteindelijke winnaars worden op 17 november bekendgemaakt.

Meer informatie over de nominatie van jpylyzer is te vinden op de website van de Digital Preservation Coalition:

http://www.dpconline.org/newsroom/latest-news/1271-dpa-2014finalists

Het volgende artikel is interessant voor wie meer wil weten over jpylyzer, en waarom we zo’n tool eigenlijk nodig hebben:

http://www.kb.nl/research/kb-onderzoek-het-internationale-succes-van-de-jpylyzer-en-wat-is-dat-eigenlijk-voor-ding

Ten slotte is hier de jpylyzer homepage:

 http://openplanets.github.io/jpylyzer/

[vimeo 53693082 w=500 h=281]