Finally, an article on the OAIS model has been written in Dutch. Barbara Sierman of the KB National library of the Netherlands, Research department, wrote “Het OAIS-model, een leidraad voor duurzame toegankelijkheid” in Handboek Informatiewetenschap, issue 62, December 2012. The article describes the most important concepts of the latest version of the standard for digital preservation (2012) in clear terms.

Within the KB, the OAIS model guides the design of the new digital repoitory, and is important to everyone involved in the long-term preservation of digital material – from acquisition to metadata and from IT to online access. The article will also appear in www.iwabase.nl

————————————————————————————-

Eindelijk is er een artikel in het Nederlands verschenen over het OAIS model. Barbara Sierman van de Koninklijke Bibliotheek, afdeling Onderzoek, schreef “Het OAIS-model, een leidraad voor duurzame toegankelijkheid” in het Handboek Informatiewetenschap, aflevering 62 van december 2012. De beschrijving gaat uit van de laatste versie van de standaard voor digitale duurzaamheid (2012) en beschrijft in heldere taal de belangrijkste concepten.

Het OAIS model is binnen de KB leidend bij het ontwerp van het nieuwe Digitaal Magazijn, en is van belang voor iedereen een rol speelt bij het duurzaam toegankelijk houden van digitaal materiaal. Van acquisitie tot metadatering en van IT tot online toegang. Het artikel verschijnt ook in www.iwabase.nl

illustratie5